Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Robin Gibb: testvérei mellett szólóban

Bee Gees - Robin Gibb: testvérei mellett szólóban

Robin, a legendás Bee Gees együttes tagja lemezt adott ki. Sajnos testvére halála miatt megszűnt a híres zenekar, riportunk a tragédia előtt készült vidám hangulatban.

Tizenhét év óta ez az első lemeze. Miért várt vele ilyen sokáig?
RG: Azért, mert olyan sok elfoglaltságom volt a Bee Gees-szel. Dalokat írtunk, felvételeket készítettünk. Sokszor éreztem azt, hogy jó lenne egy szólólemezt készíteni, de egész egyszerűen rengeteg munkánk volt a Bee Gees anyagokkal.

Új albumának címe „Magnet”. Miért választotta ezt a címet?
RG: Szeretem ez a szót, „Magnet” (mágnes). Erőteljes. Szeretem az erőteljes szavakat, amelyeknek van vonzásuk. A klipben pedig a kamera felé zuhanok, úgyhogy jól illik ide az a gondolat, hogy „valaminek a vonzásában vagyok”. Tetszik, és működik.

Közismert, hogy mind Európában, mind pedig az USA-ban van egy-egy otthona. Mi az inspirálóbb ön számára, Anglia vagy az Államok? Hol lakik szívesebben?
RG: Az otthon számomra Anglia, hiszen angol vagyok, fontos számomra az a kultúra, és így tovább. De szeretem Amerikát is, zenei értelemben. Inspirálnak nagyon a fekete előadók, legyen szó akár amerikaiakról vagy európaiakról. Ők sokkal kísérletezőbb kedvűek, hajlandóak átlépni a konvenciókat, szeretnek új dolgokat kipróbálni. A legjobb minden irányból figyelemmel kísérni a zenei hatásokat.

Kik vannak önre hatással zeneileg? Van akit nagyon tisztel, vagy akivel szeretne együtt dolgozni?
RG: Szeretem a kiemelkedő énekeseket. Őszintén szólva, mostanság nem nagyon hallok olyanokat, akik kifejezetten újdonságot mutatnának számomra, vagy inspirálnának. Nagyon tetszik néhány fiúcsapat énekesének a hangja. Például az N’ Sync. Remek hangja van azoknak a fiúknak. Sokan lekicsinylően beszélnek a fiúcsapatokról, de néhány srácnak akik ilyen csapatokban énekelnek, igazán kivételes hangja van. Ha egyszer valakinek jó hangja van, akkor jó hangja van, és kész. Ezt senki sem veheti el tőle. És bizony, ezek közül a srácok közül néhánynak tényleg igazán szuper hangi adottságai vannak. Jó lenne együtt dolgozni néhányukkal.

Kicsi furcsán hangzik, de van, aki azt mondja, hogy tulajdonképpen önök voltak az egyik legelső fiúcsapat.
RG: Nem, ez nem igaz. Először is, mi sohasem táncoltunk, és ráadásul mi hangszereken is játszottunk. Mi sokkal inkább olyanok voltunk, mint a Beatles, nem mint egy fiúcsapat.
Mi játszottunk a hangszereken és mi magunk írtuk a dalainkat. Ez nagyon is megkülönböztet minket egy fiúcsapattól. Ők nem játszanak hangszereken, nem írnak dalokat de táncolnak.

Mi az, amiben még tehetséges a zenélésen kívül? Milyen más hivatást választott volna magának?
Talán hajóskapitány lettem volna. A lelkemnek szabadon kell szárnyalnia. A lelkem akkor is szabad lenne, ha mondjuk archeológus lennék. Nagyon érdekesnek találnám, és ez táplálná a lelkemet. Nem lehet engem korlátozni. Szükségem van a kalandra.

Hogyan viszonyul a mai zenei irányzatokhoz? Van amit szívesen meghallgat?
RG: A szabadidőmben sok fekete zenét hallgatok, de ha ki akarok kapcsolni, akkor Mozartot hallgatok, klasszikus zenét. Azért, mert az akkordfűzésük olyan hihetetlenül csodálatos, és annyira kiműveltek összehasonlítva a …. A korai Beatles dalokat nagyon befolyásolta a klasszikus zene George Martin miatt. Szóval, sok korai dalukra hatással volt a klasszikus zene, a „Day In Your Life”-tól kezdve az „Eleanor Rigby”-ig. Ezeken mind hallani a klasszikus zene nyomait, és ez George Martinnak köszönhető. Van helye a pop zenében a klasszikus zenének, és a klasszikus zene inspiráló erejének.

Hogyan tölti a szabadidejét?
Sokat olvasok. Így tudok gondolkodni és lazítani. Történelmi könyveket olvasok. Egészségügyi okokból minden nap csinálok felüléseket, sétálok, biciklizem. Vegetáriánus vagyok. Nem iszom alkoholt, nem dohányzom.

Milyen egy ideális hétvége?
RG: Milyen számomra egy ideális hétvége? Nem tudom, hogy milyen az. Az igazat megvallva, szeretek dolgozni. Sokkal boldogabb vagyok, ha hétvégén a stúdióban lehetek. Boldog vagyok, amikor dolgozhatom. Nem szeretem a semmittevést. Én egyike vagyok azoknak az embereknek, akiknek folyton csinálnia kell valamit. Sokan nem értik meg ezt, a családom, a szűk családi köröm sem igazán érti ezt, de én szeretek dolgozni. Szeretem, ha vannak elfoglaltságaim. Ez tart épen, egészségesen.

Jónap Tamás

2003. 02. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2003. 02. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Robin Gibb: testvérei mellett szólóban cikk képei
Bee Gees - Robin Gibb: testvérei mellett szólóban