Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Interjúk

Soulfly - interjú

Soulfly - Soulfly - interjú

Idén októberben látott napvilágot a Soulfly ötödik stúdióalbuma, a Dark Ages. A zenekar atyja és frontembere, Max Cavalera mesélt nekünk az új lemezről és idei terveikről.

A Sepultura 1996. őszén bekövetkezett kettészakadását követően a frontembere, Max Cavalera új zenekart hozott létre, Soulfly néven. 1998-as bemutatkozó albumuk óta további négy stúdióalbum látott napvilágot, sorban az ötödik korong idén ősszel került a lemezboltokba, Dark Ages címmel. Maxot New Yorkban értük utol, ahol éppen a napokban induló turnéjuk részleteit szervezték.

Soulfly - Soulfly - interjú

- A zenekarodban többször is előfordult tagcsere. Jelenleg kikből áll a Soulfly? Változott– e vmit a felállás a Prophecy óta?
Max: Ugyanaz a felállás, mint az előző lemeznél, aminek alapvetően örülök. Mivel általában mikor nekiállok az albumkészítésnek, nem igazán tudom, hogy kikkel fogok együtt dolgozni. Most könnyű dolgom volt, a Prophecy idején egy nagyon jó csapat jött össze, jó a hangulat és a zenészek is tehetséges művészek, akikben maximálisan megbízom. Azt hiszem, ennek meg is lett az eredménye. Az album elég ütősre sikeredett, legalábbis ezt hallom vissza a rajongóktól, szerencsére főleg pozitív kritikákat kaptunk eddig. Keményebb lett a hangzásunk és ez még a régi Sepultura rajongóknak is bejött. Számomra nagy dicséret, ha a Sepultura régi közönségétől kapok pozitív visszajelzéseket. Jó érzés, ha ők is elismerik a jelenlegi zenekaromat, a Soulflyt.

- Ha már a Sepultura neve felmerült. Milyen viszonyban vagy most a régi zenekaroddal? Testvéreddel, Igorral tartjátok a kapcsolatot?
Max: Jóban vagyunk Igorral, köztünk sose szakadt meg a kapcsolat. A testvérem és ez mindennél fontosabb. A zenekar tagjaival sem vagyok rosszban. Az egy dolog, hogy elváltak az útjaink és egy új zenekart alakítottam, ettől még nem rossz a viszony. Egy régi vita miatt én nem fordulok el az emberektől, akikkel évekig együtt dolgoztam. Tudom, hogy sokan egy életre képesek összeveszni, nálam ez azért nem így működik.

- Az ő véleményükről egyébként mit hallottál? Nekik mennyire jön be a Soulfly?
Max: Nem igazán tudom. De az, hogy folytattam a zenélést, hogy ennyi ideje működik az új bandám, azt hiszem, számukra is pozitívan jöhet le. A Dark Ages már az ötödik Soulfly album, amire nagyon is büszke vagyok.

- A Soulfly zenéjében nemcsak a durvább metál zene, hanem jóval balladisztikusabb, lágyabb műfajok is felfedezhetőek.
Max: Amikor a Sepulturát otthagytam, egy valamit biztosan tudtam, hogy olyan zenét szeretnék csinálni, ami valahol folytatása a múltnak, de egyben sok új elemet is hordoz magában. Ezért is keverednek a műfajok a zenénkben, a kemény, metál számok mellett jóval lassabb hangzású dalok is szerepelnek a lemezeinken. Szerintem pont ez hozta meg a sikert számunkra. Persze ez nemcsak rajtam múlik. Sok jó zenésszel dolgoztam együtt, akik azért elég sokat tettek a Soulfly zenéjéhez. Nemcsak az én ötleteimről van szó. Pont ez a jó a Soulflyban, a műfajok keveredése. Kicsit olyan mint a Pink Floyd vagy a Led Zeppelinnél. Nem ragadunk le egy stílusnál.

- Ha össze kellene hasonlítanod a legutóbbi, Prophecy és a vadiúj, Dark Ages albumokat, számodra mi lenne a legfeltűnőbb különbség?
Max: Ez elég nehéz feladat, hiszen mindkét lemez nagyon közel áll hozzám. A Prophecy-t egyfajta misztikusság veszi körül: egy olyan időszakban íródott, amikor valami nagyon új dolog kezdődött el az életemben, rengeteg erőt adott így számomra az az album. De ha a Dark Ages-re gondolok, pedig egy jóval durvább, erőteljesebb hangzás lett meghatározóvá. Azt hiszem, a Soulfly-al egyik albumról a másikra egyre sötétebb, zúzósabb oldalunkról mutatkozunk be, ami most a Dark Agesen csúcsosodik ki. Mindamellett, hogy szerintem is a legerősebb lemezünket hoztuk össze. A rajongóktól is ezt olvasom az Interneten, hogy számukra is az eddigi öt lemezünk közül ez tetszik a legjobban.

- A Dark Ages –en is jó pár műfaj keveredik. Mennyire a Te ötleteid ezek vagy a zenészeidé?
Max. Úgy gondolom, hogy mindenki ad valami újat minden egyes albumhoz. Elég csak Markra, a gitárosomra gondolni vagy Joe Nunez-ra, a dobossrácra. Amit Joe művelt a Corrision Creeps vagy a Frontlines dalokban, az egyszerűen fenomenális. Nem beszélve a közreműködők soráról, mint Billy Milano, Bojan Stojanovic Szerbiából, Nemanja Kojic Oroszországból vagy a saját fiam, Richie. Mind rengeteg ötletet hoztak a produkcióba. Azt hiszem, az én legfontosabb feladatom az volt, hogy az egész munkafolyamatot átlássam és irányítsam.

- Billy Milano hogyan jött a képbe?
Max: Az alapötlet szerint egy olyan dalt szerettünk volna írni, ami három nyelven íródik: oroszul, portugálul és angolul. Ez a dal lett a Molotov. Amiben a portugál részt én énekeltem fel, az oroszt Paul nevű barátom, és még kerestünk egy zenészt harmadiknak. Mivel a Molotov egy elég brutális hardcore téma, így mindenképpen olyasvalaki kellett, akit a hardcore - heavy metal szcénából vmire tartunk. Ekkor ugrott be nekem Billy Milano neve. Aki boldogan csatlakozott is munkálatokhoz, igaz egy kisebbfajta csel folytán, hiszen ideje nem volt, hogy a stúdióba bejöjjön és rendesen felénekelje a saját részét. Így mobiltelefonon keresztül kapcsolódott be a felvételekbe, és így is énekelte fel a dalt, ami egy az egyben fel is került a lemezre változtatás nélkül.

- Már két klip is elkészült az új lemez dalaihoz, amit ha jól tudom, egyszerre vettetek fel.
Max: A Carved Inside és a Frontlines dalokhoz rögzítettünk klipet. Az ötlet, hogy egyszerre két klipet készítsünk, a feleségemé, Gloriáé volt. Közel 24 óra leforgása alatt készült el a két videóklip, méghozzá Szerbiában. Találtunk egy gyönyörű erődöt, ott készült az egyik, míg a másik anyag a Belgrádhoz közel eső bombázások helyszínén. Azt hiszem, nagyon jó munkát végeztünk, én személy szeirnt nagyon meg vagyok elégedve a végeredménnyel. Remélem, nektek is be fog jönni.

- Az albumot Istennek ajánlod. Mit jelent számodra a vallás és Isten?
Max: Nem tartozom egyik egyházhoz sem, én elsősorban Istenhívőnek tartom magam. Hiszek abban, hogy létezik egy felső erő, aki megtermette a világunkat és nap mint nap figyeli a tetteinket. Viszont az egyházakban nem hiszek, főleg amennyi szenevedést hoztak, amennyi háborút gerjesztettek a történelem során. Azt hiszem, ha Isten mindezt látja, borzongva néz le ránk, emberekre. Istenben hiszek egyedül, ez fontos számomra.

- Európában többször is turnéztatok már. A fellépések alatt gondolom jó pár európai bandát megismertél már. Mi a véleményed az európai metál zenéről? Esetleg magyar metál zenekarok közül ismersz-e bárkit?
Max: Elég sokat turnézunk Ti felétek, de sajnos nem sokat tudok a közép-kelet európai bandákról. Általában a világ minden tájáról gyűjtöm a lemezeket. Mikor legutóbb Kelet-Európában jártunk, kaptam jó pár cd-t, de főleg helyi jellegzetes népzenéket, metálzenét viszont nem túl sokat. Őszintén szólva, nem igazán vagyok képben az ottani metálbandákkal kapcsolatban, talán , mert Magyarországról egy vagy két zenekar albumát kaptam csak meg. Legközelebb most már tudjátok, hogy mivel lepjetek meg. (nevet)

- Az internettel hogy állsz? Mennyire figyeled a rólatok szóló véleményeket a világhálón?
Max: Nem vagyok egy nagy netes. Általában csak a legfontosabb infókat nézem meg, a weboldalunkat (www.soulfly.com) szoktam frissíteni, meg zenei portálokon olvasgatok híreket és nézek videóklipeket, de nem igazán köt le a net. Időm sincs sok rá, mivel elég sokat dolgozom, szinte folyamatosan írok új dalokat, a következő Soulfly albumra, de egy másik project számára is, akikkel jövőre jön ki egy új anyagunk, mostanában pedig a turné előkészületeivel vagyunk nagyon elfoglalva. Szóval erre nem sok időm jut.

- Ha éppen nem a Soulfly-al dolgozol, hogyan telnek a napjaid?
Max: A szabadidőm nagyrészében zenélek, dalokat írok. Szinte ez tölti ki a napjaimat. Mostanában egy projecten dolgozgatunk, kevésbé kommersz zenét fogunk játszani, sokkal inkább valami igazán ütős, zúzós metált. Valami olyasmit mint korábban a Nailbomb volt, bár nem feltétlenül ugyanazt. Nem szeretném a múltat feltámasztani, egy teljesen új dologban gondolkodom. Jövőre szerintem már Ti is hallani fogtok róla, szóval több részletet nem is szeretnék még elárulni.

A zenélésen kívül még van jó pár hobbim, például imádok sétálni, gyalogosan bejárni különböző vidékeket. Volt már mikor a sivatagban indultam neki egyedül, de sokszor mászok hegyet. A turnékon, mikor kezd elegem lenni a bezártságból, rendszeresen bejárom a környéket. Ilyenkor az ember végre egyedül lehet és van ideje gondolkodni, önmagára figyelni, meg egy kicsit a való világba belekukkantani. Sok előadóval előfordul, hogy turnék alatt teljesen elszáll vele a ló és azt hiszi, hogy ő a világ közepe. Én próbálom megőrizni ilyenkor is az emberi mivoltomat: hétköznapi ember maradni. Legalábbis ezek a kiruccanások mindig visszabillentenek a rendes kerékvágásba. No meg ott a családom is, ők rendszeresen velem utaznak, a gyerkőcök meg adnak bőven feladatot. (nevet)

- Az új lemez, a Dark Ages pár hete látott napvilágot. Gondolom már a turnét tervezitek. Szerinted Magyarországra is el fog jutni ez a koncertsorozat?
Max: Szeretjük Kelet-Európát, Szerbiában és Oroszországban rengeteg időt töltünk egyébként is (Max lánya Szerbiában él – a szerk. ) , úgyhogy biztos vagyok benne, hogy visszatérünk Magyarországba. Az európai turné január elején indul, sajnos a pontos dátumokat, helyszíneket még nem tudom, de arra emlékszem, hogy Budapest is szerepel a turnéállomások között. Remélem, most sikerül több magyar bandát megismernem, meg jó lenne egy finom gulyáslevest is enni. (nevet) A gulyás az egyik kedvenc kelet- európai ételem, de az elmúlt időszakban valahányszor nálatok jártam nem sikerült ennem. Illetve csak egyszer a szállodában, de az nagyon pocsékra sikeredett. Szóval most már tudjátok mivel várjatok, sok magyar metál lemezzel és egy adag finom gulyáslevessel. (nevet)

Készítette: Fiák Kriszta & Tóth Gábor

2005. 11. 29.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2005. 11. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 11. 28. 23:06
Imádjuk MAX-et!! Köszi hogy megcsináltátok ezt az interjút! Találkozzunk február 22-én!
Vendég 2005. 12. 02. 21:42
SOULFLY és SEPULTURA az király!
Vendég 2006. 01. 28. 14:07
Kevés zene, és nagyon kevés zenész áll közelebb hozzám, mint Max és a Soulfly, Sepu+Nailbomb
Vendég 2006. 02. 24. 16:29
Király volt a koncert, nem igaz???

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Soulfly - interjú cikk képei
Soulfly - Soulfly - interjúSoulfly - Soulfly - interjú